Seceta din ultimele săptămâni a ajuns să facă ravagii și în buzunarele cetățenilor, care se îndreaptă spre piețele din oraș cu tot mai multe rețineri. Dacă la începutul verii, oamenii așteptau să se coacă legumele de grădină, pentru a le putea cumpăra ieftin, acum, la mijlocul sezonului, o plimbare prin piață nu este tocmai o delectare pentru clienți. Uscăciunea pământurilor, apărută din lipsa de precipitații din lunile iunie și iulie a dus la o recoltă cu produse puține și scumpe în comerț. Gospodinele aproape că pot să își ia la revedere de la gândul că își vor putea umple cămările cu borcane de zacuscă, murături, gemuri, compoturi și alte conserve pentru iarnă, căci prețurile piperate nu le permit acestora să cumpere cantități mari de legume sau fructe.
La o plimbare prin piețele din Alba Iulia, efectele secetei se pot observa ușor atât prin prețurile mărite ale legumelor și fructelor, cât și prin cantitățile expuse, aflate la polul opus al abundenței.
Producătorii se plâng de o recoltă redusă, iar cumpărătorii, atât de prețurile mari, cât și de calitatea redusă a legumelor și fructelor.
Iată cât costau legumele și fructele, miercuri, în piața agroalimentară Centru din Alba Iulia:
Roșii – 4 lei
Ardei – 4 lei
Ceapă – 4 lei
Castraveți – 3 – 4 lei
Fasole – 12 lei
Mere – 4 lei
Cartofi – 1,5 lei
Caise – 7 lei
Piersici – 5,5 lei
Prețurile sunt mai ridicate comparativ cu începutul lunii iulie, când un kilogram de piersici varia între 3 și 4 lei, un kilogram de mere ajungea la cel mult 3 lei, un kilogram de castraveți costa maxim 2 lei, iar unul de roșii nu depășea 3 lei. Fasolea a ajuns la prețul de 12 lei pe kilogram, o sumă cu aproximativ 20% mai mare decât cea de săptămâna trecută.
Cu toate acestea, la câteva produse, prețurile afișate miercuri de comercianți au fost reduse față de cele p