Paul Krugman, laureatul Nobel pentru economie, explică într-un editorial în New York Times că viitorul euro este extrem de îndoielnic, în primul rând din cauza startului său viciat. Vezi ce soluţii propune Krugman pentru salvarea euro.
Săptămâna trecută, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că instituţia sa „este pregătită să facă orice pentru a păstra euro” – iar pieţele au celebrat. În particular, ratele de dobândă pentru bondurile Spaniei au căzut rapid, iar pieţele de acţiuni au crescut peste tot în lume, îşi începe editorialul laureatul Nobel.
Dar euro va fi într-adevăr salvat? Aceasta rămâne foarte mult în incertitudine.
Întâi de toate, moneda unică europeană este puternic viciată din construcţie.
Euro - un bondar care trebuie să devină albină
Iar domnul Draghi, în declaraţiile sale, de fapt a recunoscut asta. “Euro este ca un bondar. Acesta este un mister al naturii, deoarece nu ar trebui să zboare, dar o face. Deci euro este ca un bondar care a zburat foarte bine mai mulţi ani”, a declarat Draghi. Dar acum s-a oprit din zbor. Ce trebuie făcut? Răspunsul, îl sugerează el, este “să promoveze pentru a fi o albină adevărată”.
Lăsând la o parte biologia dubioasă, am înţeles ideea. Pe termen lung, euro va fi viabil doar dacă Uniunea Europeană va deveni mai mult ca o ţară unificată.
Fisurile lipsei de unitate
Consideraţi, de exemplu, comparaţia între Spania şi Florida. Ambele au avut uriaşe bule imobiliare, urmate de prăbuşiri dramatice. Dar Spania este în criză într-un mod în care Florida nu este. De ce? Deoarece când căderea a lovit, Florida a putut conta pe Washington pentru a putea păstra plăţile pentru asigurări sociale şi îngrijire medical, pentru a garanta solvabilitatea băncilor sale, pentru a furniza ajutor de urgenţă şomerilor săi şi multe altele. Spania nu a avut o as