Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trecut la limita peste un referendum destinat demiterii sale din aceasta functie, in urma unui rezultat puternic influentat de interventiile Uniunii Europene, care a criticat si anumit incercarile opozitiei de a-l demite drept o amenintare la adresa statului de drept in aceasta democratie tanara.
Desi, o larga majoritate (89%) a celor care au votat dumnica, 29 iulie a.c., la referendum a optat pentru demitere a presedintelui, rata de participare pe ansamblu nu a reusit sa intruneasca cvorumul impus de 50% +1 dintre cetatenii cu drept de vot, scriu jurnalistii de la Wall Street Journal (WSJ).
Sursa citat mentioneaza in continuare faptul ca certurile dintre partizanii lui Basescu si alianta de centru stanga condusa de Victor Ponta au escaladat continuu, incepand cu luna iunie, ceea ce a atras atentia liderilor de la Washington si Bruxelles. Acestia ingrijorati de turbulentele politice i-au cerut lui Ponta sa anuleze o serie de "manevre legislative rapide" destinate de a-l demite pe Basescu (?) din functia de Presedinte, care initial fusese suspendat de Parlamentul Romaniei pe motiv ca si-ar fi depasit in mod repetat atributiile constitutionale.
WSJ mai scrie ca o cerere critica venita din partea UE la adresa lui Victor Ponta a fost aceea de a reveni la norma care impunea ca un referendum sa fie valid trebuie sa participe peste jumatate din populatia cu drept de vot. In eroare, jurnalistii de la cotidianul american nu mentioneaza faptul ca la un referendum similar din 2007 procesul de votare a fost validat in afara oricarui cvorum, acest nefiind obligatoriu. De altfel, chiar Traian Basescu mentiona la acea data intr-o interventie televizata ca citez: "Cvorumul la referendum reprezinta un abuz".
Pe langa nevoia de cvorum s-a adaugat apelul lui Traian Basescu adresat sustinatorilor sai de a nu merge la