Curtea Constituţională (CCR) a amânat pentru 12 septembrie o decizie în privinţa (in)validării referendumului. După aproape 13 ore de dezbateri pe marginea condiţiilor de valabilitate a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, şedinţa s-a încheiat cu o decizie surprinzătoare.
Până pe 12 septembrie, Curtea ar trebui să primească date actualizate despre corpul electoral din România, în condiţiile în care Ministerul de Interne, cel care a organizat referendumul, a anunţat în această dimineaţă că nu-şi poate asuma responsabilitatea faţă de "corectitudinea listelor electorale permanente". Până atunci, Crin Antonescu va rămâne preşedinte interimar.
Astfel, până pe 31 august, Guvernul României trebuie să trimită la CCR "listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012", au decis judecătorii.
Iată derularea evenimentelor:
UPDATE 18.00Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată, în răspunsul dat Curţii Constituţionale, că responsabilitatea privind actualizarea listelor electorale permanente revine primarilor şi serviciilor de evidenţă a persoanelor aflate în subordinea lor, conform legii. Aceeaşi explicaţie a fost oferită şi de Ministerul de Interne, care are în subordine doar Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor, care îşi culege datele din teritoriu.
Conform AEP, care dă detalii dintr-un control prin sondaj realizat în aproape 40% din primăriile din România, în 2011, pe listele electorale se aflau peste 33.000 de persoane decedate, iar listele erau păstrate şi gestionate "necorespunzător". Cele mai multe nereguli, inclusiv persoane decedate care figurau ca votanţi, au fost găsite la primăriile comunale.
UPDATE 17.50Institutul Naţional de Statistică a răspuns Curţii Constituţionale că nu poate oferi date exacte cu privire la numărul de persoane de pest