Biroul Electoral Central a anunţat miercuri dimineaţă rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Au votat 46,24% dintre români. 87,52% dintre aceştia au optat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15%, împotrivă. Toţi ochii sunt aţintiţi acum către Curtea Constituţională (CC), care se întruneşte în şedinţă la ora 14. Cei nouă judecători urmează să decidă dacă referendumul este valid.
CC a decis la începutul lunii că referendumul va fi validat numai dacă la urne se prezintă cel puţin 50%+1 din numărul total de alegatori, condiţie care nu a fost îndeplinită.
Totuşi, USL susţine că referendumul trebuie validat, iar preşedintele, demis. Uniunea a înaintat şi un document către CC, căreia îi cere să ia în calcul pentru validarea referendumului lista Institutului Naţional de Statistică (INS), respectiv cea cu cetăţenii stabili de pe teritoriul României, în defavoarea listei Autorităţii Electorale Permanente, care cuprinde toţi românii cu drept de vot, adică şi pe cei care locuiesc în străinătate. În aceste condiţii, cvorumul de 50+1% este întrunit, iar preşedintele este demis, susţin liderii USL.
La rândul său, INS şi-a spus punctul de vedere şi arată într-un comunicat că lista corectă este cea care cuprinde şi românii din străinatate: "Guvernul trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români în vârstă de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor, inclusiv. Punerea în practică a acestei obligaţii se realizează prin înscrierea cetăţenilor români cu drept de vot în listele electorale permanente pe principiul locului de domiciliu (legal) înscris în actele de identitate, indiferent dacă la data desfăşurării scrutinului electoral persoanele respective sunt sau nu sunt prezente pe teritoriul naţional", explică INS.
Lucrurile s-au complicat însă şi mai mult miercuri la prânz. Preşedinţii celor două Camere ale P