Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Stefan Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri la Curtea Constitutionala o sesizare cu privire la rezultatele referendumului 29 iulie, transmite Romania TV. Autorii sesizarii solicita judecatorilor sa nu tina cont de pragul de prezenta si sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si demiterea presedintelui Traian Basescu. Valeriu Zgonea si Petru Filip
Sursa imagine: adevarul.ro.jpg
UPDATE 13:35: O solicitare a fost depusa la CCR si de catre Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, care cere Curtii Constitutionale amanarea pronuntarii in privinta referendumului din 29 iulie, pana la stabilirea numarului real al cetatenilor cu drept de vot la aceasta data. SCMD precizeaza ca, in cazul in care cererea nu va fi luata in consideratie, ii va chema pe toti partenerii sai din cadrul Consiliului National al Societatii Civile, pe toti "cetatenii onesti si patrioti ai Romaniei, care au alcatuit esantionul de 7,4 milioane de votanti ai demiterii presedintelui Basescu, la nesupunere civica prin boicotarea alegerilor generale din acest an".
Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului le cer magistratilor sa ia in considerare faptul ca forma legii referendumului in baza careia a fost convocat scrutinul a fost a fost OUG 41, care nu prevedea un cvorum de prezenta la urne.
"Legea aplicabila procedurii de desfasurare a referendumului este, in opinia noastra, cea de la data declansarii procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate in vigoare ulterior declansarii procedurii referendumului este contrara dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei privind neretroactivitatea legii", se arata in sesizare.
Potrivit presedintilor celor doua Camere, trebuie avuta in vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea refer