Bancherii găsiţi vinovaţi pentru manipularea dobânzilor Libor ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani, departamentul guvernamental antifraudă din Londra menţionând că va căuta să aducă acuzaţii penale împotriva celor care au încercat să manevreze rata de referinţă pentru acordarea împrumuturilor la nivel global, scrie The Telegraph.
David Green, directorul departamentului britanic antifraudă, a afirmat că legislaţia existentă ar putea fi utilizată pentru a aduce acuzaţii penale băncilor implicate în scandalul manipulării dobânzilor Libor. El nu a specificat acuzaţiile care ar putea fi aduse instituţiilor de credit, însă a menţionat că este posibil ca bancherii găsiţi vinovaţi pentru manipulare să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani.
Decizia de a continua urmărirea penală vine la doar trei săptămâni după ce departamentul antifraudă a anunţat oficial investigaţia în cazul Libor şi după ce a precizat că este posibil să lanseze proceduri penale împotriva băncilor şi a bancherilor implicaţi în în stabilirea artificială a ratelor de dobândă pentru împrumuturi.
Departamentul nu a menţionat care bănci sunt investigate, însă a confirmat că cercetează "o serie de instituţii financiare".
Marii creditori britanici, inclusiv Barclays, grupul bancar Lloyds şi Royal Bank of Scotland, care fac deja obiectul unor anchete internaţionale, ar putea figura printre instituţiile vizate de autoritatea britanică.
Pe lângă investigaţiile oficiale, băncile se confruntă şi cu procese separate legate de manipularea dobânzilor Libor. Banca americană Berkshire a dat în judecată mai multe bănci mari, inclusiv Barclays, JP Morgan şi Citigroup, susţinând că acestea au ţinut ratele de dobândă pentru împrumuturi la un nivel scăzut în mod artificial. Berkshire, care are active de 854 milioane dolari şi zece sucursale, vrea să tran