Ministrul de Externe, Andrei Marga, va discuta cu preşedintele, zilele acestea, propunerea MAE privind expulzarea ambasadorului sirian în România şi retragerea unei părţi a personalului Ambasadei României în această ţară. Sursa: Reuters
„Având în vedere agravarea situaţiei din teren, propunerea noastră este să se ia în calcul finalmente expulzarea ambasadorului sirian şi în ceea ce ne priveşte dacă pericolul militar, fizic, pentru ambasadă este cel care este, atunci trebuie văzut dacă nu cumva retragem ceva din personalul ambasadei”, a declarat Marga, într-o conferință de presă.
Ministrul român a precizat că la Damasc mai sunt câteva ambasade europene, precum Cipru, Ungaria, Delegaţia Uniunii Europene, iar diplomații români colaborează cu aceste ambasade. Polonia s-a retras săptămâna trecută.
El a precizat că în Siria lucrurile au evoluat, situația s-a înrăutățit continuu, iar la MAE există o celulă de criză, cu reprezentanți ai MAI și MApN, care analizează în permanență situația din zonă.
Discuții cu opoziția siriană
„Din multe motive, subiectul implică câteva mii de români, are implicaţii internaţionale, atinge echilibrul internaţional într-o anumită parte a lumii. La această oră s-a ajuns la Alep la o luptă face to face - pe de-o parte armata, cu dotarea în materie de elicoptere şi avioane şi capacităţi de bombardare ample, pe de altă parte populaţia, care în bună măsură este compusă din oamenii rezistenţei, care vor schimbarea politică. Situaţia se deteriorează”, a spus ministrul.
Marga a arătat că se doreşte o discuţie cu reprezentanţii opoziţiei siriene, care ar putea să vină în vizită în România în perioada următoare.
Șeful diplomației române a precizat că „vine tranziţia politică” şi, noi, ca ţară, trebuie să intrăm într-o legătură mai amplă cu opoziţia siriană. El a declarat că, la Paris, la conferința