Turnul Eiffel, monument emblematic al capitalei franceze, devine tot mai ecologic: în curând, el va produce o parte din energia necesară funcţionării sale cu ajutorul instalaţiilor eoliene şi al panourilor solare, a anunţat firma care administrează turnul, citată de AFP.
Primul etaj, cel mai mare, se află în plină etapă de modernizare, urmând ca "bătrâna doamnă" să fie mai atractivă şi mai ecologică, a spus preşedinele Societe nouvelle de la Tour Eiffel (SNTE), Jean-Bernard Bros, cu ocazia unei vizite în şantier. Aflat la 57 m înălţime, primul etaj este cel mai puţin frecventat din turn, această situaţie putându-se schimba când turiştii vor putea păşi pe podeaua transparentă care va fi construită la marginea spaţiului creat de cei patru stâlpi.
Lucrările mai prevăd amplasarea unor mici instalaţii eoliene, a unor panouri solare şi recuperarea apelor pluviale, în scopul îmbunătăţirii performanţelor energetice ale turnului cu 30%, a adăugat Jean-Bernard Bros. Va fi îmbunătăţit şi accesul persoanelor cu mobilitate redusă, acestea urmând să beneficieze de întreg spaţiul, lucru care nu este posibil astăzi. Într-unul din spaţiile de la etaj va fi deschisă o sală de conferinţe, iar buticurile, muzeul şi restaurantul de la etajul al doilea vor fi renovate.
Lucrările, care se vor termina la sfârşitul lui 2013, nu se vor face cu închiderea etajului şi vor costa 25 milioane de euro, scrie Agerpres.
Turnul Eiffel, construit cu ocazia Expoziţiei universale de la Paris din 1889, este unul din cele mai vizitate monumente din lume: în 2011 au fost 7,1 milioane de vizitatori, de la 3 milioane la începutul anilor '80.