Asiguraţii au dreptul la servicii în spitale din UE pe baza cardului european.
Numărul românilor care cer cardul european de asigurat pentru a fi acoperiţi în situaţia unei urgenţe medicale pe care o au într-o ţară membră a Uniunii Europene creşte de la an la an. Numai în Bucureşti, circa 5.000 de persoane au cerut, în prima jumătate a acestui an, un astfel de act.
Cardul se eliberează inclusiv românilor care merg la studii în statele membre UE. "Condiţia pentru a putea avea acest card ca student este să fii asigurat în România. Eu merg la studii în Olanda, însă nu am plătit asigurarea în România, aşa că nu mă complic să îl fac. O să am o asigurare ieftină de student", povesteşte Maria Neagu. Pentru turişti sau pentru cei care merg cu treburi în aceste ţări poate fi însă foarte util.
"M-am îmbolnăvit la două zile după ce am ajuns în Irlanda. Am fost la medic (privat) de cinci ori (tratament ambulatoriu, pansamente, două reţete). Am plătit doar o parte din medicamente - trei euro. În mod normal, trebuia să plătesc vreo 300-400 consultaţiile şi intervenţia", povesteşte un cititor evz.ro.
Indiferent dacă mergeţi la studii sau în vacanţă, procedura de obţinere a cardului este aceeaşi.
"Se ia de la casa de asigurări de sănătate la care e asigurat solicitantul, în baza următoarelor documente: cerere, adeverinţă de asigurat/salariat (e una specială, care se găseşte şi pe site-ul caselor), după caz, act de identitate. În cazul copiilor, se solicită copie după certificatul de naştere şi actul de identitate al părintelui care face cererea", detaliază Cristina Călinoiu, reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). Indiferent de categoria de asigurat, cardul este valabil 6 luni, după care poate fi reînnoit.
Actele se pot depune şi prin poştă
Peste 1.500 de carduri de asigurat au fost eliberate nu