O posibilă excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna ,,suprataxarea” indirectă a pacienţilor, o încălcare a programului de guvernare asumat și, pe termen mediu, creșterea cheltuielilor bugetare, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
,,Mai exact, pacienții vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplată, iar statul va fi nevoit să deconteze medicamente mai scumpe", a explicat directorul executiv al APMGR Laurenţiu Mihai. În realitate impactul bugetar al medicamentelor compensate cu prețuri sub 10 lei este redus, acestea reprezentând doar 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări și analize de piață Cegedim.
Totodată, datele Cegedim arată că, în aceeași perioadă, medicamentele cu preţuri sub 10 lei au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populația cu venituri reduse. Concret, dacă în România se utilizează cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripție medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.
"Considerăm că este necesară o abordare responsabilă, în acord cu problemele de sănătate înregistrate la nivel național, în contextul în care medicamentele cu preţuri sub 10 lei tratează afecțiuni foarte răspândite în România. Spre exemplu, pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare, România ocupă unul dintre primele locuri la nivelul UE - doi din trei români mor din această cauză.. Potrivit statisticilor, 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare", a adăugat Laurențiu Mihai.
Lista medicamentele cu pre