Un program performant va da bătăi de cap baronilor USL, obişnuiţi să plimbe urna mobilă şi să organizeze excursii electorale.
Fraudele la vot făcute de baronii USL încep să iasă la iveală. Cele mai multe plângeri la birourile electorale sunt din judeţele în care s-a votat masiv în ultimele trei ore din ziua referendumului.
Este vorba de judeţele Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vrancea. Turiştii electorali şi urna mobilă au fost metodele preferate pentru a umfla numărul alegătorilor. În cazul comunei Coloneşti (Olt), unde prezenţa la vot a fost de 184%, un cetăţean a făcut plângere la poliţie, dar a fost ignorat, iar în final s-a adresat Biroului Electoral Central (BEC). Pe liste erau înscrişi 1.508 de alegători, dar a doua zi au votat un număr dublu de persoane.
În judeţul Mehedinţi, condus de PSD-istul Adrian Duicu, nu au lipsit sesizările şi plângerile penale. Cel mai flagrant este cel al primarul PSD al comunei Prunişor, Nandi Covlea. Edilul este cercetat de procurori pentru fraudă electorală, după ce, încheierea votului ar fi introdus în urnă 25 de buletine ştampilate cu "DA".
Într-o altă sesizare se arată că la secţia de votare 14 din Penitenciarul Giurgiu au votat 495 de deţinuţi cu urna mobilă. "Peste 200 dintre aceştia nu aveau dreptul de vot din cauza interzicerii drepturilor electorale din cauza condamnării", se arată în plângere. Această întrecere socialistă de adunat voturi ar putea fi scoasă la iveală de un program informatic achiziţionat de Autoriatatea Electorală Permanentă (AEP).
Instituţia a anunţat, ieri, că a achiziţionat programul privind depistarea votului multiplu la referendum, costul acestuia ajungând la 1,9 milioane de lei. Este vorba de finalizarea procedurii de achiziţie a "serviciilor de arhivare electronică a listelor electorale, extragerea bazei de date textuale şi sistem de gestionare a arhivei electronice