Valentin Dediu, directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, spune că, deşi cu întârziere, instituţia pe care o conduce se modernizează, pentru a se debarasa de „izul" sovietic.
„Adevărul“: Dle Dediu, de rând cu celelalte instituţii, Serviciul de Informaţii şi Securitate a pornit pe calea modernizării. Ce presupune asta?
Valentin Dediu: Vrem sau nu, serviciul nostru a moştenit unele metode de lucru de la fostul KGB al URSS. Suntem conştienţi că s-au schimbat multe în mediul de securitate, atât în regiunea noastră, cât şi în lume. Sarcina noastră e să excludem influenţa politicului asupra SIS, să sporim capacitatea instituţională de prevenire şi contracarare a ameninţărilor în adresa securităţii statului, dar şi să eficientizăm controlul asupra SIS atât din partea Parlamentului, preşedintelui, cât şi a societăţii civile. Nu putem spune însă că, începând cu 1991, când a fost creat Ministerul Securităţii Naţionale, serviciul special a stat pe loc şi nu s-a modernizat. La acea etapă, o parte din ofiţerii care au lucrat în KGB-ul moldovenesc şi-au dat demisia. A fost un fel de purificare. Cei care au rămas, ţin la patrie. Au urmat şi alte schimbări importante. De exemplu, ni s-au scos anumite atribuţii cum ar fi asigurarea pazei persoanelor cu demnitate publică. Apoi, trupele de grăniceri din cadrul Ministerului Securităţii Naţionale au devenit serviciu separat. Un alt pas important a avut loc atunci când actualul SIS a fost scos din subordinea Guvernului şi pus în subordinea Parlamentului. Din organ de urmărire penală, SIS s-a transformat în serviciu care nu mai are funcţie de reprimare. În prezent, am ajuns la o etapă nouă şi înţelegem că produsul nostru este informaţia.
De ce abia acum?
E adevărat, se spune că am pornit prea târziu. Posibil că au dreptate cei care afirmă asta, dar să nu uităm că, potrivit legii, coordonarea SIS