La 31 iulie 2012, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32,141 miliarde de euro, inregistrand o scadere de 819 milioane de euro faţă de nivelul de la 30 iunie 2012, indica datele BNR publicate miercuri.
În cursul lunii iulie, mai arata oficialii Bancii de emisiune, au avut loc următoarele operaţiuni:
• Intrări de 1.292 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
• Ieşiri de 2.111 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.413 milioane euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2012 au fost de 36.554 milioane euro, faţă de 37.121 milioane euro la 30 iunie 2012.
Plăţile scadente în luna august 2012 în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută, însumează 942,61 milioane euro.
Isarescu: Daca am tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual defaultGuvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.
Rezervele valutare internationale al