Odată cu venirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), speranţele românilor la un trai mai bun aproape că se duc pe apa sâmbetei. Asta pentru că o parte din măsurile pe care premierul Victor Ponta le-a promis, precum reducerea TVA la alimente, nu par a fi pe placul reprezentanţilor FMI. Odată cu venirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), speranţele românilor la un trai mai bun aproape că se duc pe apa sâmbetei. Asta pentru că o parte din măsurile pe care premierul Victor Ponta le-a promis, precum reducerea TVA la alimente, nu par a fi pe placul reprezentanţilor FMI.
“S-a decis ca taxa pe valoarea adăugată (TVA) să fie redusă de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, printre care lapte, carne, pâine sau ulei, începând cu anul 2013”, spunea ministrul agriculturii, Daniel Constantin, în urmă cu o săptămână.
Acum însă, oficialii români trebuie să-şi mai pondereze optimismul. Delegaţia FMI care va sta la Bucureşti două săptămâni nu s-ar fi arătat deschisă la astfel de propuneri din partea Guvernului României: “TVA redus la alimente? Mai vedem”. Asta pentru că, spun liderii Fondului, bugetul ţării noastre nu ar avea cum să susţină atâtea măsuri populiste, mai ales că, în iunie, Guvernul Ponta a majorat cu 8% salariile bugetarilor, ceea ce înseamnă deja o cheltuială bugetară mare. În plus, a explicat ieri Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, reducerea TVA de la 24% la 9% nu va fi resimţită în buzunarul nostru din cauza speculanţilor, dar va duce la o scădere dramatică a veniturilor la bugetul de stat. De altfel, Jeffrey Franks, fostul şef al Fondului, a mai spus şi în mai că o astfel de măsură e inacceptabilă.
Tot în cadrul acestei vizite a FMI în ţara noastră, guvernanţii discută şi condiţiile unui nou acord de împrumut pe termen lung care ar fi demarat de anul viitor. Ministrul finanţelor, Florin Georgesc