Magistraţii CCR n-au luat ieri o decizie privind referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Ei vor relua astăzi dezbaterile.
Şedinţa Curţii Constituţionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost amânată pentru astăzi, astfel încât Curtea să poată cere informaţii de la instituţii abilitate.Ar fi vorba de o solicitarea adresată Institutului Naţional de Statistică în privinţa recensământului, au afirmat surse apropiate de CCR.
Amânarea unui verdict a venit după ce ieri magistraţii au dezbătut subiectul timp de şase ore. Magistraţii au început discuţia după ce Biroul Electoral Central a prezentat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Potrivit acestora, prezenţa la vot a fost de 46,24%.
Potrivit legii, condiţia de validare a referendumului este ca la acesta să participe jumătate plus unu dintre alegători. Dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor invalida referendumul, decizia se trimite în Parlament, care ia act, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Decizia a fost îngreunată de faptul că, potrivit legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, deciziile referitoare la validarea unui referendum se iau cu o majoritate de două treimi din voturi, adică şase din nouă.
Patru dintre magistraţii Curţii provin din actuala Putere, patru din Opoziţie, iar unul a fost propus de UDMR. Multe dintre deciziile Curţii Constituţionale au fost luate cu cinci voturi contra patru. Judecătorii Curţii Constituţionale au studiat documentele venite de la Biroul Electoral Central, dar şi sesizările prin care USL cere validarea referendumului, fapt echivalent cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Contestaţia USL
Reprezentanţii USL au cerut în primul rând ca referendumul să fie judecat după prevederile OUG 41, şi nu după legea referendumului aprobată de Crin Antone