Pe 29 iulie, românii au transmis un mesaj dublu clasei politice. Pe de-o parte nu s-au prezentat suficient de mulţi la vot pentru a valida referendumul. Pe de altă parte, cei care au făcut-o s-au exprimat covârşitor în favoarea demiterii preşedintelui. Filmul de groază continuă în România.
Ar fi fost prea simplu. Un vot credibil ar fi putut pune capăt într-un fel sau altul războiului politic ce durează deja de ani de zile în România. Sondajele arată că, în ciuda absenteismului, majoritatea cetăţenilor români doresc să-şi aleagă un nou preşedinte. Este o realitate cu care România va trebui să trăiască până în 2014. Şi chiar dacă Traian Băsescu a ieşit triumfal la rampă proclamând victoria celor care au vrut să respingă o lovitură de stat, el ştie că din acest referendum a ieşit pe o poziţie extrem de slăbită. În ochii multor observatori, preşedintele Băsescu este deja un personaj mort din punct de vedere politic.
Dar suntem în România, în ţara învierilor, a lui Dracula şi a strigoilor. Odată ce va prelua din nou şefia la Cotroceni, Traian Băsescu va avea din nou mijloacele demiterii permierului Victor Ponta, o ameninţare pe care a făcut-o deja de manieră voalată. Nici complicii lui Ponta nu pot fi siguri de nimic având în vedere declaraţiile preşedintelui încă suspendat. Nici din partea cealaltă semnalele nu sunt mai încurajatoare. Victor Ponta & Co, frustraţi de înfrângere, au anunţat deja o nouă luptă. Şi uite aşa, filmul de groază se turnează în continuare în ţara lui Dracula.
Die Presse: Lupta politică de la Bucureşti continuă
S-a declarat învingător, dar în realitate a pierdut. Sau invers. Ambele variante sunt la fel de valabile în contextul politic şi social românesc. Traian Băsescu a apărut triumfal în faţa camerelor la anunţarea rezultatelor – asta scrie majoritatea presei, dar cine s-a uitat cu atenţie la preşedintele suspendat a