Băile zilnice în care s-au adăugat preparate de levănţică, precum şi ceaiul băut ca atare au efecte de relaxare a organismului şi de inducere a somnului. De asemenea, calmează durerile reumatice. De la levănţică sunt întrebuinţate florile, care se recoltează în prima parte a zilei. În acest interval, planta conţine cea mai mare cantitate de uleiuri volatile. Folosită atât intern, cât şi extern, levănţica este cunoscută pentru efectele sale în combaterea insomniei. Eficienţa levănţicii în tratarea insomniei a fost recunoscută de foruri de specialitate care evaluează siguranţa şi efectele plantelor medicinale, precum Comisia Germană „E”.
Levănţica are acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, lucru datorat uleiurilor esenţiale din compoziţia plantei. În insomnie, stres şi în migrene, este indicată infuzia preparată din 2 linguriţe de flori de levănţică şi din 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 15 minute. Se beau două căni pe zi, dintre care una seara, înainte de culcare.
Un truc simplu contra insomniei constă în umplerea unui săculeţ de pânză cu flori uscate de levănţică şi în aşezarea lui între pernele de dormit. De asemenea, băile cu infuzie de levănţică relaxează organismul şi induc somnul. Pentru acestea, se adaugă un pumn de flori de levănţică la un litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat o jumătate de oră. Infuzia se adaugă în cadă. Baia trebuie să dureze 20 de minute. În locul infuziei se poate folosi uleiul de levănţică (se toarnă 10 picături în apa de baie).
Băile zilnice în care s-au adăugat preparate de levănţică, precum şi ceaiul băut ca atare au efecte de relaxare a organismului şi de inducere a somnului. De asemenea, calmează durerile reumatice. De la levănţică sunt întrebuinţate florile, care se recoltează în prima parte a zilei. În acest interval, planta conţine cea mai mare cantitate de uleiuri volatile