Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Petru Filip, preşedintele interimar al Senatului, au depus miercuri, la CCR, o sesizare cu privire la rezultatele referendumului.
Cei doi solicită judecătorilor să nu ţină cont de pragul de prezenţă şi să constate valabilitatea rezultatelor referendumului şi demiterea lui Traian Băsescu. Autorii sesizării susţin că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41 care elimina cvorumul. În sesizarea transmisă CCR, Zgonea şi Filip susţin că la nivelul Curţii ar trebui să se ia în considerare faptul că forma legii referendumului în baza căreia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenţă la urne, se arată în documentul citat de RTV.net.
“Legea aplicabilă procedurii de desfăşurare a referendumului este, în opinia noastră, cea de la data declanşării procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate în vigoare ulterior declanşării procedurii referendumului este contrară dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României privind neretroactivitatea legii”, se arată în document. Astfel, ei precizează că trebuie avută în vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care condiţionează valabilitatea referendumului de participarea a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, iar demiterea preşedintelui să se realizeze dacă este aprobată de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.
“Acest punct de vedere este conform cu spiritul Deciziei nr. 420/2007 a Curţii Constituţionale, din care rezultă că dispoziţiile aplicabile procedurii referendumului pentru demiterea Preşedintelui sunt cele în vigoare la data suspendării sale din funcţie de către Parlament”, susţin Zgonea şi Filip.
Cei doi preşedinţi invocă în sesizare şi numărul românilor cu drept de vot. “În subsidiar, vă r