TIMISOARA. Agitatia produsa pe piata painii din Romania de catre presedintele Patronatului din Industria Panificatiei Rompan, Aurel Popescu, cel care a previzionat ca painea s-ar putea scumpi cu 20% daca brutarii nu vor absorbi cresterea de pret la grau, a provocat iesirea la rampa a reprezentantilor Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPA), care spun ca nu exista niciun temei pentru o eventuala marire de pret.
“In ultima perioada, pretul graului a crescut cu 20%, influentat de evolutia preturilor pe piata internationala si de raportul cerere-oferta de la nivel national. Efectele scumpirii graului s-ar putea regasi in pretul painii in maximum o luna, daca brutarii nu vor absorbi cresterea de 20% a pretului la grau”, a fost declaratia panicarda care a starnit replica liderilor FNPA.
“Din punctul de vedere al pretului la grau, practic, la ora actuala, pe piata nationala si europeana, nu ar exista nici un motiv sa se scumpeasca painea. in prezent, graul se vinde cu preturi cuprinse intre 0,72 si 0,85 lei kilogramul, insa ne amintim ca asemenea preturi au mai existat si in anii trecuti fara sa se fi clamat, imediat, scumpirea painii. A veni si a spune – cum face, acum, Popescu, de la Rompan – ca trebuie scumpita pita daca brutarii nu-si asuma cresterile de pret la materia prima, mi se pare o atitudine sindicala care nu face decat sa alarmeze populatia. Sigur, la ora actuala, este o cerere extraordinara de grau pe piata internationala, ceea ce ar putea duce la o crestere de pret din partea fermierilor, dar, cum spuneam, au fost si perioade in care graul s-a vandut pe plan european si cu 1,3 lei kilogramul si painea tot nu s-a scumpit”, ne-a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei. In viziunea sa, singurul motiv care ar putea influenta in sus pretul painii ar fi cresterea de pret la en