Preşedintele Băncii Mondiale s-a declarat îngrijorat de creşterea recentă a preţurilor la anumite alimente, în mare parte ca urmare a secetei severe din Statele Unite ale Amercii.
Potrivit oficialului, seceta care afectează mai multe ţări mari producătoare de cereale a făcut să explodeze preţurile la nivel mondial ale unor produse agricole, începând cu mijlocul lunii iunie; cele mai afectate sunt preţurile la grâu şi porumb.
Aceeaşi problemă se înregistrează şi în România, unde seceta duce la scumpirea produselor, dar indirect şi la reducerea exporturilor agricole şi de energie, la deprecierea leului, precum şi la scumpirea produselor din carne (pentru producerea unui kilogram de carne se consumă în medie 5-6 kg de cereale), se arată într-o analiză HotNews.ro. Aceste costuri vor fi contabilizate de economie începând din trimestrul al treilea, factura lor întinzându-se până la următoarele recolte.
Indirect, creşterea preţurilor împiedica Banca Naţională a României să coboare dobânda cheie, care ar putea duce la scăderea costului creditelor. Producţia fiind mică, o parte importantă va fi menţinută pentru uz intern. Direct lovite vor fi aşadar exporturile, ceea ce duce la scăderea încasărilor în valută, afectând pe această cale şi cursul de schimb în sensul deprecierii leului, se mai arată în analiza HotNews.ro. Cea mai recentă secetă severă din România a fost înregistrată în 2007, când inflaţia a fost generată în proporţie de 70% de creşterea preţurilor produselor agricole, arată Rapoartele pe inflaţie ale BNR.
Investitorii germani: Conform estimărilor, referendumul a eşuat, politicienii să îşi îndrepte acum atenţia asupra problemelor economice. Mario Monti: Italia şi restul Europei se apropie de capătul tunelului. Jurnal economic cu Raluca Pantazi
Preşedintele Băncii Mondiale s-a declarat îngrijorat de creşterea recentă a preţuri