Mantou, numit şi „pîine chinezească fiartă la abur“, reprezintă – alături de colţunaşi, ravioli, piroşte, pelmeni sau găluşte – unul dintre cele mai răspîndite moduri de a găti aluatul, umplut sau nu, prin fierbere în apă sau la aburi. Varianta cea mai apropiată geografic de Europa, care încă aminteşte, prin nume, de originea chinezească, sînt colţunaşii turceşti mantî.
DE ACELASI AUTOR Cîrnatul cu varză şi Miss France Salata „japoneză“ Francillon Clafoutis - Jules Claretie Marmeladă de aceroleAmestecaţi o jumătate de vadră de făină de grîu cu un pahar de alcool cerealier, trei căni mari de apă şi cu puţină soluţie de alaun (piatră-acră). (Alaunul/fán e folosit în bucătăria chineză din timpuri străvechi; se spune că albeşte aluaturile şi le conferă o consistenţă aparte.) Frămîntaţi bine, pînă obţineţi o cocă nici prea moale, nici prea vîrtoasă.
Pregătiţi o tocătură din carnea de la 3-4 crabi opăriţi în supă de legume, puţină carne tocată (de porc, pui sau vită), vin de orez, ceapă şi ghimbir.
Întindeţi coca pe o planşetă şi rulaţi apoi foaia pentru a obţine un sul cît mai lung. Tăiaţi sulul în rondele şi formaţi în mijlocul fiecăreia o adîncitură, printr-o scurtă apăsare cu degetul mare. Umpleţi scobitura cu tocătura de crab. Închideţi apoi găluştele, dîndu-le o formă cît mai rotundă şi aranjaţi-le, cu închizătura în jos, pe fundul coşului de fiert la abur. Acoperiţi coşul cu o pînză, aşezaţi-l deasupra unui vas cu apă, astupaţi totul cu un capac şi puneţi vasul la fiert, pe foc iute. O fierbere prelungită nu dăunează defel; mantou vor fi cu atît mai fragede.
Mantou, numit şi „pîine chinezească fiartă la abur“, reprezintă – alături de colţunaşi, ravioli, piroşte, pelmeni sau găluşte – unul dintre cele mai răspîndite moduri de a găti aluatul, umplut sau nu, prin fierbere în apă sau la aburi. Varianta cea mai apropiată geografic de Euro