Mulţi observatori supraestimează coerenţa internă a alianţei PSD si PNL sub umbrela USL. Aceste două formaţiuni politice nu au lucrat bine împreună în trecut şi există multe conflicte între liderii lor, avertizează profesorul Paul E. Sum, profesor asociat al Universităţii North Dakota (SUA).
„Cum alegerile parlamemntare din toamna anului 2012 se apropie, presiunea pentru liderii din ambele părţi de a se remarca ca independenţi şi stăpâni pe situaţie va fi irezistibilă. În plus, PDL poate că este căzut dar nu e în afara jocului. Ei (PDL-iştii) vor folosi orice ocazie în campania electorală şi se pot afla în poziţia de a discredita USL având în vedere recentele reacţii internaţionale", mai spune Sum într-un interviu acordat EUROPP (Politici şi Politică Europeană), blog al London School of Economics. Întrebat cum vede România peste cinci ani, Paul Sum susţine că pe termen scurt nu e foarte optimist. Apreciază că acţiuni ale noii puteri de la Bucureşti de genul celor criticate de UE au pus o presiune internaţională intensă în urma căreia Guvernul Ponta va fi mai prudent.
„În afară de presiunea UE, FMI a jucat un rol-cheie prin amânarea vizitei experţilor săi până după referendum", a mai spus Sum.
Analistul apreciază că UE ar trebui să facă mai mult, doar că nu are pârghiile necesare. „Pentru mulţi români, promisiunea de membru al UE a însemnat că un actor extern ar deveni o forţă de stabilizare împotriva derapajelor de la democraţie. Părerea mea este că UE a avut un impact pozitiv asupra acestui proces până acum. Prin declaraţiile şi monitorizarea UE, oficialii europeni au atenuat, ceea ce ar fi putut să devină un atac şi mai dur la structurile democratice ale României", spune Paul Sum.
„Dincolo de declaraţiile de condamnare şi de monitorizare continuă, nu cred că ne mai putem aştepta ca UE să mai poată să facă mai mult. Mulţi observatori au sugera