Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iulie din 1961 până în prezent, din cauza frecvenţei zilelor caniculare.
Cea mai ridicată maximă termică a fost anul acesta de 42,4 de grade Celsius şi s-a înregistrat la Giurgiu, în data de 15 iulie. Specialiştii spun că frecvenţa mare a zilelor caniculare şi aria destul de mare la nivelul ţării cu zile caniculare consecutive a determinat ca această lună să fie cea mai călduroasă din 1961 şi până în prezent.
„În iulie 2007, deşi au fost valori de peste 40 grade la cel puţin o staţie meteo din fiecare regiune agricolă din România, frecvenţa şi durata zilelor consecutive mai reduse comparativ cu iulie 2012 a situat această lună pe locul al doilea în topul primelor cinci luni iulie cele mai călduroase din ultimii 52 de ani în România, după iulie 2012", a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). La data de 24 iulie 2007 s-a atins valoarea de 44,3 grade Celsius la Calafat, aceasta fiind maxima absolută a lunii iulie în România.
Temperatura medie la nivelul României în luna iulie a acestui an a a fost de 23,7 de grade Celsius, cu o abatere de 4,5 grade Celsius faţă de media climatologică. „Valoarea normală climatologică a temperaturii medii a lunii iulie pentru ţara noastră este de 19,2 de grade Celsius. În ultimii 10 ani, această valoare a fost depăşită în fiecare an", a mai explicat directorul executiv al ANM.
Curenţii jet sunt de vină
Situaţia din acest an seamănă cu cea din 2010, când s-a înregistrat un blocaj la nivelul curenţilor jet (jetstream) care a generat caniculă în Rusia şi inundaţii în Pakistan. Aceşti curenţi jet de mare altitudine sunt, de fapt, circulaţii atmosferice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Oceanul Atlantic spre Marea Britanie. „Diferenţa e