Pentru a putea realiza o construcţie de orice tip este necesar să obţineţi o autorizaţie de construire. Oriunde doriţi să construiţi pe teritoriul României este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construire.
Realizarea de construcţii fără a deţine autorizaţie de construcţie valabilă se sancţionează cu amendă şi în unele cazuri penal şi chiar prin demolarea construcţiei realizate pe propria cheltuiala.
Legea care stă la baza obţinerii autorizaţiei de construire este legea 50 privind autorizarea lucrărilor de construire. Aceasta legea prevede şi cine eliberează autorizaţia de construire şi ce documentaţie trebuie depusă.
Obţinerea autorizaţiei de construcţie implica parcurgerea mai multor paşi şi necesită colaborarea cu o serie de specialişti în construcţii.
Principalii specialişti pe care îi veţi întâlni în procesul de autorizare sunt: arhitectul, inginerul structurist, inginerii instalatori, verificatorii de proiecte, în unele cazuri experţii tehnici.
Autorizaţia de construcţie se eliberează uzual de primăriile pe raza căruia se afla terenul pe care se va realiza construcţia. În cazul comunelor care nu dispun de birou propriu de urbanism va fi necesar a se obţine şi avizul de specialitate din cadrul biroului de urbanism din cadrul consiliului judeţean. În cazuri speciale autorizaţia de construire se va elibera de către instituţii speciale: de exemplu ministerul apărării pentru obiective militare din zone protejate, etc…
Pentru a se elibera autorizaţia de construire trebuie plătită taxa de autorizaţie de construire. Cuantumul acesteia este de 0,5% din valoarea lucrărilor de construcţie în cazul persoanelor fizice şi 1% din valoarea lucrărilor de construcţie în cazul persoanelor juridice. Nimeni nu este scutit de plată autorizaţiei de construire. La realizarea recepţiei lucrărilor se va realiza o actualizare a taxei de autor