Tabăra MASH, unică în România, are o tradiţie de 12 ani şi a ajuns în această vară la cea de a XVII-a ediţie. Locaţia preferată de organizatori este Platoul Padiş (zona Glăvoiu), din Munţii Apuseni. "Vor fi zile de foc continuu", a declarat miercuri într-o conferinţă de presă doctorul Hadrian Borcea, şef al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (UPU) Oradea şi coordonatorul SMURD Bihor, omul de numele căruia se leagă proiectul MASH.
MASH 2012, dublu special
"Comparativ cu ediţiile anterioare, MASH 2012 va aduce în plus două zile de instruire specială pentru misiuni de salvare din medii închise şi greu accesibile. Studenţii vor avea parte de aceleaşi condiţii austere la fel ca în cadrul unor misiuni de salvare reale, de la cazare şi masă, până la mediile simulate de salvare a victimelor", a explicat Hadrian Borcea. Pentru cele două zile speciale, locul de intervenţie va fi Peştera Gheţarul Barsa.
O altă caracteristică ce evidenţiază MASH 2012, în comparaţie cu ediţiile anterioare, este faptul că, la finalul taberei, 26 dintre participanţi vor fi selectaţi într-un proiect iniţiat de asociaţia SARTISS Oradea, partener al SMURD Bihor în taberele MASH. E vorba despre proiectul "Resuscitează non-formal!", care îi va instrui pe aplicanţi cum să-i înveţe, la rândul lor, pe elevii din şcoli despre ceea ce înseamnă primul ajutor.
"Orice om ar trebui să cunoască ce înseamnă noţiunea de prim ajutor, să înveţe non-formal, nu de la catedră, ci prin practică şi întâlniri cu grupuri de lucru, şi să îl poată acorda oricui, în orice condiţii", a declarat Roxana Şuhanea, directorul de proiect din cadrul SARTISS.
Tabăra MASH este doar prima etapă în proiectul "Resuscitează non-formal!", care va continua în octombrie, cu un weekend prelungit la Sântion.
Vor scoate untul din ei
La rândul său, Lucian Nistor, d