Ministerul de Externe continuă să susţină, chiar dacă "într-o nouă reflecţie", expulzarea ambasadorului sirian la Bucureşti, precum şi o eventuală retragere parţială a misiunii diplomatice române de la Damasc, a declarat miercuri Andrei Marga. De asemenea, MAE a subliniat că România a fost contactată de opoziţia siriană şi că nu este exclusă o vizită a acesteia la Bucureşti.
"Lucrurile au evoluat. Nu vă ascund că am pus în mişcare o nouă reflecţie privind situaţia din Siria. Dacă urcăm la etajul următor, vom găsi o cameră în care toată ziua se analizează Siria - sunt oameni de la noi, de la Ministerul Apărării, de la Ministerul de Interne. Motive: subiectul implică câteva mii de români, subiectul are implicaţii internaţionale şi atinge echilibrul internaţional într-o anumită parte a lumii", a explicat Marga, într-o conferinţă de presă.
Ministrul s-a arătat sigur că regimul lui Bashar al-Assad va cădea şi a declarat că va discuta zilele următoare cu Preşedinţia despre situaţia din Siria, în vederea găsirii unei soluţii care să fie conforme cu etapa actuală a conflictului.
"La această oră, situaţia se deteriorează continuu, s-a ajuns la Alep la o luptă face to face. Pe de-o parte e armata, cu dotarea în materie de elicoptere şi avioane şi capacităţi de bombardare ample, pe de altă parte e populaţia, care în bună măsură este compusă din oamenii rezistenţei, cei care vor schimbarea politică. Aceasta este o caracterizare. Situaţia se deteriorează. E clar că vine tranziţia politică. Opinia ministerului este aceasta: vine tranziţia politică şi noi, ca ţară, trebuie să intrăm într-o legătură mai amplă cu opoziţia siriană", a mai afirmat ministrul de Externe, care a subliniat că nici situaţia opoziţiei siriene nu trebuie idealizată, dată fiind scindarea din interiorul său.
"Şi la Paris, la discuţia privind Siria, am avut discuţii cu diverşi miniş