Potrivit unui raport intern guvernamental ponderea în PIB a evaziunii fiscale a crescut de la 11,33% în 2003 la 18,01% în 2010
În prezent, economia subterană este evaluată la 30,2% din PIB, România fiind devansată la acest capitol doar de Bulgaria
Legislaţia lacunară şi complcitatea organelor vamale cu evazioniştii, în special a celor care trazitează graniţele României cu TIR-uri încărcate de mărfuri a căror valoare este subestimată pentru a diminua taxele vamale ne plasează pe primul loc în Europa la capitolul economie subterană.
Potrivit unui raport intern guvernamental obţinut de Mediafax, deşi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeană atât pentru taxa pe valoarea adăugată, cât şi pentru contribuţiile sociale obligatorii, România este ultima ţară a UE în ceea ce priveşte veniturile colectate ca pondere în PIB, evaziunea fiscală fiind principala cauză a reducerii încasărilor.
Economia subterană este evaluată la 30,2% din PIB, România fiind devansată la acest capitol doar de Bulgaria, în timp ce state ca Austria, Germania, Franţa, Irlanda şi Olanda au redus acest indicator la o pondere de sub 15%.
Ponderea în PIB a evaziunii fiscale identificate a crescut constant în ultimii ani, de la 1,8% în 2003 la 2,34% în 2010, în timp ce evaziunea fiscală neidentificată este estimată în creştere de la 9,53% din PIB în 2003 la 15,67% din PIB în 2010. Per total, ponderea în PIB a evaziunii fiscale identificată şi neidentificată este indicată în creştere de la 11,33% în 2003 la 18,01% în 2010.
Nivelul evaziunii fiscale a continuat să rămână ridicat chiar dacă taxele vamale au scăzut, ca urmare a acordurilor comerciale la care Uniunea Europeană este parte, documentul citat indicând că acest fapt este posibil prin diferite modalităţi de evaziune, inclusiv cu ajutorul organelor vamale.
Raportul respectiv,