Comisar sef Ioan Doinel Malcoci, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Filiala Timis, a vorbit despre politica si politie intr-un interviu acordat www.opiniatimisoarei.ro.
Domnule comisar sef, in calitatea dumneavoastra de lider de sindicat al politistilor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, considerati ca numirile in functiile de conducere la institutiile bugetare se fac pe criterii profesionale sau politice?
Nu stiu la ce va referiti, exact, dar in mod sigur se fac pe criterii politice! Chiar in institutia noastra aceste criterii sunt prioritate, ceea ce nu este normal… Politicul intervine si nu ar trebui sa se intample acest lucru!
Da, chiar o parte a presei la lansat, recent, la modul peiorativ, termenul de politie politica. Cat de mare acoperire in realitate are aceasta eticheta cazona?
Daca este sa fiu dur si rau, acest termen – de politie politica – cred ca-si gaseste locul si in institutia noastra! Bine, nu putem discuta despre o politie politica de genul celei dinainte de 1989, dar, sub o alta forma, mai voalata, exista! Concursurile care se dau la Politie sunt de forma si pentru faptul asta, noi sindicalistii, ne-am dori ca pe viitor sa se modifice Legea 360 si sa coboare aceste numiri politice tot la nivelul inspectoratelor judetene de politie. De ce? in momentul de fata, aceste numiri se fac si teoretic si practic, in vazul tuturor, la nivel de Inspectorat General al Politiei Romane, la nivelul Ministerului Internelor si Administratiei sau la ce nivel o fi! Ne dorim acest lucru pentru ca e foarte greu sa participi la un examen pentru a fi inspector sef la o politie judeteana! Un exemplu va dau! Se inscriu cinci persoane, patru dintre ele nu au pile, nu au culoare politica, invata, sunt la o varsta nu prea frageda, sa zic asa, cu zeci de ani de experienta in munca