Guvernatorul BNR crede că economia ar avea de câştigat dacă războiul politic s-ar încheia. Curtea Constituţională a amânat ieri decizia privind referendumul, iar analiştii văd un viitor sumbru.
Amânarea până în septembrie de către Curtea Constituţională (CCR) a deciziei privind referendumul a dat peste cap toate aşteptările analiştilor economici. Dacă cei mai mulţi se aşteptau la o calmare a apelor în luna august, odată cu decizia CCR, acum estimările lor se întorc la 180 de grade şi sunt extrem de sumbre. Alungarea investitorilor şi căderea leului la noi minime sunt primele lovituri pe care economia românească le va primi.
Euro la 5,5 lei în următoarea lună
Analistul financiar Dragoş Cabat spune că decizia CCR va determina prelungirea situaţiei actuale din economie, căderea leului, lipsa investiţiilor străine, blocarea fondurilor europene şi, probabil, suspendarea misiunii FMI în România, programată să se încheie la 13 august. „Probabil cursul va ajunge la 5,5 lei/euro în următoarea lună, poate şi mai repede. În clipa aceasta nu mai avem nici cea mai mică încredere în faţa investitorilor, vor pleca cu toţii. Vor vinde titlurile de stat pe care le deţin şi vor pleca", a spus Cabat.
Leul s-a depreciat cu 2,7% în luna iulie, pe fondul tensiunilor de pe scena politică, şi cu 6,6% de la începutul acestui an. Ieri, imediat după anunţul CCR, moneda naţională s-a depreciat, iar cotaţiile au urcat peste 4,63 lei/euro.
Nu mai intră bani în ţară
Analistul economic Bogdan Glăvan susţine că, în prezent, România nu are condiţiile necesare pentru o creştere economică viguroasă şi se aşteaptă la un avans foarte mic sau chiar deloc. În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale, analistul economic susţine că în următoarea perioadă leul nu va avea decât să slăbească.
„Politicile publice slabe nu au cum să nu se reflecte în evoluţia econ