O fâşie de un kilometru jumate de nisip a devenit plajă comunală în Gostinu, judeţul Giurgiu. Bucureştenii se înghesuie în weekend cu corturile.
În timpul săptămânii, plaja e slab populată. Bucureştenii vin bucuroşi că au multă linişte
Sursa: Fotografii: Vlad Stănescu
La 50 de kilometri de Capitală se face cel mai natural turism de weekend. Nu există nicio regulă pe plaja din localitatea Gostinu din judeţul Giurgiu. Poţi veni cu cortul, tragi maşina până în marginea apei şi nici nu plăteşti taxă de staţiune sau de campare. La buza Dunării se înghesuie, la fiecare sfârşit de săptămână, mii de oameni din localităţile din jur, din Giurgiu, din Bucureşti şi din judeţele de prin apropiere.
E un kilometru jumate de nisip, iar plaja e lată cât la Mamaia. Fâşia galbenă se pierde apoi în pădure, ciuntită la margine de roţile maşinilor pe care le parchează oamenii printre copaci.
"E aglomeraţie, e agitaţie mare aici încă din luna mai. Duminica trecută, la aproximări, ne-au ieşit 3.000 de oameni pe plajă. Lume cât vezi cu ochii! N-ai loc să mai pui un cearşaf pe undeva, o umbrelă. De parcat maşina nici nu mai zic. Se fac blocaje! Dacă îţi vine să pleci pe la prânz, nu poţi. Trebuie să stai până seara!", spune Dumitru Văcaru, primarul din Gostinu.
Semnal bulgăresc la telefon
În localitate se ajunge uşor. Fix înainte de Giurgiu, indicatoarele arată spre Ruse, dar şi spre o localitate vecină Gostinului, Oinacu. După Oinacu vine Braniştea, apoi vezi numaidecât indicatorul pe care scrie "Spre plajă".
Din şoseaua asfaltată dai direct într-un drum pietruit, pe care încap cu greu două maşini una lânga alta. Sunt şi gropi, piatra mai lipseşte din loc în loc, iar ca s-ajungi la plajă mai mergi cu maşina puţin prin nisip. Când dai de apă, treci pe roaming la bulgari. Asta e beleaua oamenilor care vin să se bronzeze la Dunăre: că trebuie să fugă d