Peste jumătate de miliard de oameni, adică mai mult decât întreaga populaţie a Uniunii Europene, au rămas în beznă. Timp de două zile, s-a instalat haosul.
Abia ieri responsabilii de la New Delhi anunţau că toate reţelele electrice afectate de uriaşa pană de curent produsă în douăzeci de state, dintre cele 28 care fomează India, au fost reparate.
Nu este prima dată când această ţară este afectată de întreruperi ale energiei electrice, însă este cea mai gravă pană produsă vreodată. Problemele au apărut luni, când mai multe state au rămas în beznă, 40% din populaţia din nordul ţării plonjând în haos.
Cele mai afectate au fost spitalele, sistemele de transport şi mecanismele de purificare a apei, esenţiale în India. Aproximativ 400 de trenuri au fost blocate la New Delhi, metroul a fost impracticabil, iar traficul a fost dat pest cap de ambuteiaje uriaşe, în urma blocării semafoarelor.
Panica s-a instalat şi în est, după ce 200 de mineri au rămas captivi în subteran. Situaţia a revenit la normal abia în cursul zilei de ieri, când alimentarea cu energie electrică a fost reluată, treptat, zonă după zonă.
Mii de mașini au fost prinse în ambuteiaje, în marile orașe, la oră de vârf, după ce semafoarele au cedat FOTOGRAFII: REUTERS
Efect de domino
Pentru India, ţară emergentă în căutare de noi surse de aprovizionare energetică, incidentul a pus în dificultate guvernul, care a declanşat o anchetă.
Ministrul indian al Energiei susţine că de vină ar fi "statele care îşi depăşesc capacităţile autorizate de aprovizionare pentru reţelele lor", provocând un efect de domino.
Presa prezintă altă teorie: pana ar fi fost cauzată de lipsa investiţiilor în sectorul energetic, incapabil să mai facă faţă nevoilor unei ţări cu peste un miliard de locuitori.
Pana pune în discuţie şi modul în care India va fi percepută pe scena internaţi