Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va lansa o concentrare de structuri de afaceri la Iaşi, numită Future Hub Iaşi, care va cuprinde patru clustere în domeniile transport şi logistică, farmacie şi sănătate, universitar, tehnologie şi servicii IT, potrivit unui comunicat transmis ieri de MECMA.
Conform Ministerului Economiei, polul de creştere structurat pe transport şi logistică urmăreşte să facă din Iaşi un centru capabil să proceseze un număr mare de pasageri şi mărfuri şi să ajute la creşterea productivităţii companiilor care vor intra în ceilalţi poli de creştere asociaţi acestui hub. Acţiunile concrete vizează lungirea pistei aeroportului existent pentru a permite creşterea traficului aerian, precum şi completarea cu o componentă de autostradă şi un parc logistic. Suplimentar aeroportul va dispune de un terminal cargo.
Al doilea pol de creştere se va concentra pe cercetarea farmaceutică şi servicii de sănătate. În cadrul acestui pol va funcţiona o reţea de laboratoare pentru cercetare a căror inovaţii vor fi introduse în producţie atât de către fabricile de medicamente existente, cum este Antibiotice Iaşi, cât şi de noile unităţi de producţie care vor fi înfiinţate pe viitoarea platformă.
MECMA precizează că cel de-al treilea pol de creştere din cadrul Future Hub Iaşi se va axa pe servicii avansate, cum ar fi cele de biotehnologie. "Prin intermediul a cinci clădiri, dotate cu laboratoare cu design inovator, care vor opera în regim de colaborare de business cu universităţile locale, studenţii români nu vor mai fi nevoiţi să plece în alte ţări pentru a face cercetare şi vor putea să desfăşoare acest gen de activităţi în cadrul Future Hub Iaşi", este menţionat în comunicat.
Cel de-al patrulea pol de creştere va fi concentrat pe servicii de tehnologia informaţiei. Strategia de bază a acestui pol de creştere este atragere