Nivelul datoriilor la bugetul de stat a crescut susţinut în al doilea trimestru al acestui an. Cele ale Poştei Române, companie ce urmează a fi privatizată, au crescut de patru ori în trei luni.
Nivelul datoriilor companiilor de stat la buget a crescut în al doilea trimestru al acestui an, în care conducerea Guvernului a fost preluată de Victor Ponta. Dacă primii trei datornici la buget şi-ar fi plătit datoriile, statul ar fi avut un plus de venituri de un miliard de euro, bani din care s-ar fi putut construi o autostradă între Comarnic şi Braşov (preţul construcţiei ofertat în 2008 de Vinci era de 1,2 miliarde euro).
Cifrele referitoare la datoriile la buget au fost comunicate ieri de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În timp ce datornicii de stat primesc înlesniri masive la plată, micii întreprinzători sunt asaltaţi de Fisc pentru sume derizorii.
Nivelul datoriilor nici măcar nu scade, arată cifrele, în pofida faptului că arieratele sunt criteriu de performanţă stabilit cu FMI şi a faptului că unele dintre companiile în cauză trebuie privatizate.
Poşta Română, campioana datornicilor
Chiar dacă nu are cele mai mari datorii către buget în rândul firmelor statului, Compania Naţională Poşta Română se distinge prin faptul că a avut cel mai mare nivel de creştere a acestora. În doar trei luni, datoriile la buget au crescut de patru ori, de la 30,9 la 125 milioane lei. Contactat telefonic, Ion Smeeianu, preşedintele companiei de stat a refuzat să explice evoluţia găunoasă mulţumindu-se să spună „nu dau interviuri".
Datorii în creştere a înregistrat şi cel mai mare datornic la buget CFR SA. Acestea au crescut cu 100 milioane lei, în pofida faptului că firma de stat a beneficiat în mod repetat de scheme de ştergere a datoriilor faţă de buget sau furnizorii privaţi.
Singura companie de stat în cazul căreia datorii