Înscrierea într-un program de vară presupune educaţie, distracţie, masă şi chiar cazare peste noapte. Sursa: Foto: Vlad Stănescu
În timpul vacanţei de vară, când majoritatea grădiniţelor de stat sunt închise, copiii fără bonă şi fără bunici disponibili pot fi înscrisi la programele de vacanţă organizate de grădiniţe private sau de centrele "after-school". Singura condiţie este aceea ca părinţii să îşi permită un astfel de serviciu.
Programe de vacanţă există şi în câteva grădiniţe de stat, însă înscrierile la acestea s-au încheiat, iar în multe astfel de instituţii cererile au depăşit oferta. Singurul sector din Capitală fără cel puţin o grădiniţă cu program de vară este sectorul 3, iar copiii care locuiesc acolo nu au putut fi înscrişi pe perioada verii în grădiniţe de stat din alte sectoare, conform regulamentului.
Grădiniţele private se întrec în programe cu care să-i distreze pe copii în timpul vacanţei, de la cursuri artistice, la lecţii de dans şi înot. La grădiniţa "Butterfly", spre exemplu, "Şcoala de vară" are câte o temă pentru fiecare săptămână: "Micii bucătari curioşi", "În lumea Barbie", "Săptămâna verde", etc.
În plus, copiii pot participa la lecţii de "street dance", atelier de muzică şi atelier tradiţional românesc, iar fiecare dintre acestea costă 110 lei, pentru opt şedinţe. Sunt disponibile trei variante de program: de la 8 la 12, de la 8 la 14 şi de la 8 la 18, care costă 900, 1.100, respectiv 1.350 de lei.
Pentru programele scurte ale grădiniţelor private optează de obicei familiile cu bunici disponibili, dar care nu fac faţă opt ore pe zi nepoţilor năzdrăvani. Alina Căpitan, de la Grădiniţa "Micul fluturaş", din Sectorul 5 al Capitalei, spune că, pentru copii, avantajul este că au un program bine organizat şi socializează, iar pentru bunici, că nu sunt atât de solicitaţi.
Programul de vară al grădiniţei "Micul flutu