Cu câteva luni înainte de marele crah din 1929, laureatul Nobel în economie Irving Fisher recomanda puternic cumpărarea de acțiuni. În 1987, bursa din America înregistra Lunea Neagră, o scădere de 22% într-o zi. Marile crahuri bursiere se petreceau în vremuri de stabilitate politică şi economică. Nici criza din 2008 nu a fost anticipată de prea mulți profeți iar guvernanții români au fost luați prin surprindere.
Afaceriştii, investitorii, speculanții pot da peste cap lumea în decursul a câteva ore, având ca mobil doar interesul material, acumularea. În 2008, BNR găsea astfel de speculanți şi în băncile româneşti, directori dispuşi să ajute clienții care mizau pe deprecierea rapidă a leului.
Când milioane de oameni sunt nemulțumiți de conducerea politică în schimb, recomandarea este liniştea, pentru a nu tulbura mediul de afaceri cu instabilitate politică.
Principala armă de atac a PD-L a fost delegitimarea demersului USL de suspendare a preşedintelui prin obținerea sprijinului politic la nivel european din partea unor politicieni conservatori, apoi prin răspândirea ideii că referendumul este o lovitură de stat iar mai nou a ideii că suspendarea preşedintelui destabilizează economia şi sperie investitorii străini.
Flamura retoricii PD-L a fost ținută sus azi de Mugur Isărescu, care a deplâns instabilitatea politică, dar mai ales de consilierul său, Lucian Croitoru, care a publicat un comentariu de 14 pagini în care rotunjeşte doctrina băsesciană: “Numărul votanților dependenți de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalți votanți” spune Croitoru, în continuarea retoricii PD-L, care îi desemna pe votanții la referendum zombi, strigoi, suflete moarte, şi a unor jurnalişti jenanți care comparau referendumul cu o “revoluție a borfaşilor”.
Dacă de la aliodorii de campanie ai lui Băsescu ne putem aştepta l