Unul dintre cele mai aşteptate momente ale Jocurilor Olimpice de la Londra este cu siguranţă proba de 100 de metri, în care talentul atleţilor, dar şi cele mai noi invenţii tehnologice promit un spectacol pe cinste, relatează www.galileonet.it
Proba de 100 de metri a fost dintotdeauna considerată proba „regină“ a Olimpiadei. În acest an, aşteptarea este cu atât mai mare cu cât Usain Bolt, deţinătorul recordului mondial la 100 m, e gata să scrie din nou istorie la Jocurile Olimpice. Atletul jamaican a anunţat că e pregătit să stabilească o nouă bornă şi că poate coborî sub 9,58 secunde. Bolt e convins că poate alerga distanţa în 9,4 secunde, „barem“ ce nu va mai putea fi depăşit.
„Fizic, e imposibil să alergi 100 de metri în 9,2 secunde. Corpul uman nu poate ajunge la astfel de performanţe, indiferent cât de mult te antrenezi şi în ce formă eşti. În competiţiile majore dau totul şi nu ştiu niciodată când pot obţine un timp de 9,4, cert e că o pot face“, spune Bolt.
Iar speranţele sale sunt întemeiate, având în vedere că studiile de specialitate arată că, cel puţin în teorie, muşchii noştri au capacitatea de a ne propulsa chiar cu o viteză maximă de 65km/h. De precizat că recordul pe 100 de metri al jamaicanului Usain Bolt, de 9,58 secunde, a reprezentat o viteză maximă de aproape 45km/h. Fiziologii de la mai multe universităţi americane au testat mai mulţi sportivi de performanţă pe benzi de alergare, punându-i să facă tot felul de exerciţii, inclusiv să alerge cu spatele sau să sară pe un singur picior.
Deşi presupunem că forţa muşchilor e cea care ne limitează viteza, testele au arătat că muşchii noştri sunt mult mai puternici decât credeam. Factorul limitator se dovedeşte a fi viteza cu care muşchii se pot contracta pentru a produce această forţă.
Performanţe remarcabile
De altfel, şi Steve Haake, director al Centre for Sports Eng