În timp ce muncitorii nu sunt asiguraţi şi nu poartă echipamente de protecţie corespunzătoare, aviatorii și stewardesele se află la polul opus, cu cele mai bănoase despăgubiri.
Oamenii care lucrează pe şantiere, la înălţime, au cele mai periculoase meserii din Moldova. Acest fapt se datorează, pe de-o parte, ignorării normelor de protecţia muncii şi, pe de altă parte, valorilor daunelor suportate de către companiile de asigurări, în caz de accident. Pe lângă faptul că nu au riscurile acoperite de către angajatori, muncitorii nu respectă nici cele mai elementare norme de protecţie.
„Anul trecut, angajaţii noştri au fost asiguraţi. Acum, antreprenorul consideră că nu mai e nevoie, fiindcă se lucrează în apartamente şi la faţade", precizează Vasile Solonari, şeful unui şantier de pe strada Serghei Lazo. Acolo constructorii lucrează, pe timp de caniculă, la amenajarea apartamentelor. Stau pe schele metalice, la câţiva zeci de metri deasupra pământului şi se agaţă de balustrade, fără să poarte căşti de protecţie şi nici hamuri speciale pentru munca la înălţime.
DAUNE ÎN CAZ DE ACCIDENT
Conform datelor furnizate de companiile de asigurări, doar 3% din companiile de construcţii au încheiate poliţe pentru muncitorii angajaţi. „În cazul constructorilor despăgubim căderile de la înălţime, căderea obiectelor grele peste lucrători şi traumele rezultate din utilizarea tehnicii specifice. În funcţie de gravitatea leziunilor, daunele pot ajunge de la 20%, pentru fracturi şi comoţii, şi până la 100% din suma asigurată, când se ajunge la gradul I de invaliditate sau deces", precizează Natalyia Korchinska, şef asigurări de persoane la Grawe Carat.
La alte companii, muncitorii şi familiile acestora pot primi daune pentru deces, invaliditate permanentă sau traumatisme din accident. „În 2011 au fost înregistrate 1.500 de daune, pentru care am plătit 1,3 milio