O platformă comună a religiilor monoteiste s-a înfiinţat în Austria, după ce şi acolo s-a declanşat o amplă dezbatere privind controversata problemă a circumciziei. În urma unei sentinţe judecătoreşti pronunţată la Köln, prin care circumcizia a fost declarată nelegală, în Germania dezbaterea continuă, făcîndu-se comparaţii cu mutilarea genitală feminină practicată abuziv în anumite regiuni islamice din Africa.
Un grup de medici şi psihologi au dat publicităţii un apel adresat autorităţilor austriece, cerînd interzicerea circumciziei pînă la vîrsta de 16 ani. În apelul publicat astăzi în mai multe ziare din Viena (cf. Die Presse - http://diepresse.com/ ), se atrage atenţia asupra urmărilor traumatice de lungă durată provocate de această intervenţie asupra unor minori. Practicarea circumciziei din motive rituale, fără anestezie locală, este inacceptabilă, se mai spune în apelul citat.
Medicii probabil că nu vor găsi prea mulţi susţinători în rîndul politicienilor care se feresc să abordeze acest subiect fierbinte despre care, în ultimele săptămîni, s-au scris numai în Germania sute de articole şi s-au declanşat polemici extrem de dure. Ministrul justiţiei din Austria, creştin-democrata Beatrix Karl, a ţinut să precizeze că circumcizia în Austria nu constituie o infracţiune ca în Germania. Un tribunal din Köln a pronunţat recent o sentinţă, argumentînd că circumcizia echivalează cu vătămarea corporală a unor copii. Tribunalul a dat curs unei plîngeri contra părinţilor unui copil de 4 ani supus intervenţiei în conformitate cu tradiţiile şi practicile religiei musulmane.
Reacţiile pro şi contra nu au întîrziat, pe de o parte situîndu-se cei care susţin ideea statului secular şi despărţirea strictă a religiei de stat, pe de cealaltă parte susţinătorii unor tradiţii şi reprezentanţii unor culte care invocă libertatea religiei, garanta