Marin Condescu a semnat un comunicat prin care anunță solidaritate față de minerii blocați în mina de uraniu de la Suceava. Potrivit documentului, „cei 19.000 de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia, membri de sindicat în Federația Națională Mine Energie, sunt solidari cu cei peste 300 de mineri blocați în subteran la mina de uraniu Crucea, din județul Suceava, din cauza condițiilor proaste de muncă și a salariilor mici, care nu au mai crescut din 2009”.
Purtătorul de cuvânt al federației, Gheorghe Etăgan, precizează că la mina de uraniu lucrează 740 de oameni: „1.400 din salariații companiei sunt membrii noștri, ai FNME. Față de salariații din Oltenia, ei au un salariu mediu de 2.000 de lei, extrem de mic în comparație cu munca pe care o fac. Suntem solidari cu ei. Nu au avut loc creșteri salariale acolo din cauza unui buget neaprobat, ca și în cazul CEO, de altfel”, a ținut să spună Etăgan. În altă ordine de idei, întrebat dacă sindicaliștii au mai fost chemați la discuții cu FMI, acesta a mai precizat: „Deocamdată nu, dar vom face o intervenție privind privatizarea majoritară a CEO”.
„Am fost de acord doar cu privatizarea prin listare a 15% din acțiuni”
Afirmațiile sindicaliștilor denotă cel puțin nesiguranță. Facem referire la liderii Federației Naționale Mine Energie, care încep acum să-și pună întrebări. Nu demult, aceștia și-au dat acordul pentru privatizarea minoritară a CE Oltenia, iar acum, „observă” neclarități în strategia preluată de actuala putere de la foștii guvernanți. Astfel, întrebat concret cum vor reacționa sindicatele în cazul unei iminente privatizări majoritare a Complexului Energetic Oltenia, vicele FNME, Gheorghe Etăgan, a mai spus: „Vom face o intervenție la nivel înalt pentru neprivatizarea CEO, pentru că noi am fost de acord doar cu privatizarea unui pachet minoritar de 15 la sută. Or, în scris