Guvernul Australiei a respins joi propunerea prezentată în Congresul SUA ca armata americană să disloce un portavion nuclear şi o flotilă de sprijin la o bază navală australiană, transmite agenţia EFE citând presa australiană.
Propunerea a fost formulată într-un raport elaborat de Centrul american pentru Studii Strategice şi Internaţionale la cererea Pentagonului. Astfel, la baza navală Sterling de pe coasta de nord-vest a Australiei ar fi urmat să staţioneze un portavion cu nouă escadrile de avioane, cel puţin două crucişătoare, distrugătoare dotate cu rachete, un submarin şi o navă de aprovizionare.
În replică la acest raport, ministrul australian al apărării, Stephen Smith, a declarat că nu s-a pus problema autorizării unor baze americane în Australia. "Am discutat cu SUA despre sporirea accesului marinei şi aviaţiei americane la instalaţiile noastre", a precizat el.
În raportul elaborat de organismul american se menţionează că "geografia Australiei, stabilitatea sa politică şi infrastructura sa oferă avantaje militare profunde şi notabile Statelor Unite în contextul creşterii gamei sistemelor de armament ale Chinei". Pe acest temei se mai propune şi construirea unei baze aeriene în Australia.
În luna aprilie a acestui an a sosit la baza australiană Darwin primul contingent alcătuit din 200 de soldaţi americani, desfăşuraţi aici în urma acordului bilateral semnat de preşedintele Barack Obama şi premierul Julia Gillard. Aceste efective vor creşte la 1.000 în anul 2014 şi la 2.500 în anul 2016.
În luna iunie, ministrul american al apărării, Leon Panetta, a anunţat în Singapore că SUA îşi vor spori prezenţa cu trupe terestre şi armament de înaltă tehnologie în statele aliate din zona Asia-Pacific, în cadrul noii strategii a Pentagonului de sporire a capacităţii sale militare în această regiune.
Sursa: Agerpres