Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, spune că "nu exclude" sesizarea organelor de cercetare penală în cazul contractelor păguboase ale producătorului de energie. Firma de insolvenţă Euro Insol va depune la Tribunalul Bucureşti raportul care arată cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.
"Nu exclud o astfel de decizie (o plângere penală împotriva foştilor manageri ai Hidroelectrica - n.n.), dar încă e prematur să mă pronunţ", a declarat pentru gândul avocatul Remus Borza.
Întrebat dacă întreaga cantitate de energie eliberată de contracte va fi scoasă la vânzare pe bursa OPCOM, Borza a răspuns afirmativ, precizând că Legea energiei, intrată în vigoare pe 19 iulie, nu mai permite încheierea de noi contracte bilaterale. "Am încheiat un act adiţional în cazul contractului cu Electromagnetica. Sunt trei contracte renegociate: cu Electromagnetica, Elsid şi Electrocarbon. Le-am menţinut până la momentul expirării lor, în 31 martie 2013. După care vor veni toţi să cumpere energie de pe OPCOM", a mai spus Borza.
Borza a spus că actele adiţionale la contractele cu Elsid şi Electrocarbon vor fi făcute publice după finalizarea negocierilor cu Alro. "Ei - Alro, Elsid şi Electrocarbon - au fost trataţi în acelaşi registru sau condiţii comerciale având în vedere că sunt consumatori eligibili, iar componenta socială sau economică are o importanţă destul de mare şi în ecuaţia noastră. Evident, se vor bucura de un preţ mai bun, dar nu cu mult mai bun decât Electromagnetica", a mai arătat administratorul judiciar.
Până pe 15 august administratorul judiciar va finaliza negocierile şi cu Alro, care are cel mai mare contract direct, de 3 milioane MWatt.
"Denunţările sunt ireversibile"
"Denunţările contractelor bilaterale sunt ireversibile, intangibile, nu au nicio cale de atac", afirmă Borza. @N_P