Valoarea tranzacţiilor imobiliare va ajunge în acest an la 250-300 de milioane de euro, având în vedere rezultatele înregistrate în primul semestru, estimează compania DTZ Echinox, care revizuieşte astfel în scădere prognoza de la începutul anului, care indica o valoare de 400-450 de milioane de euro.
"După un prim trimestru încurajator, cu tranzacţii de 99 de milioane de euro, piaţa românească a investiţiilor a înregistrat o scădere în trimestrul al doilea, când tranzacţiile au totalizat doar 25 mil. euro. În acest trimestru a fost încheiată doar o tranzacţie, respectiv achiziţia a 100 de hectare de teren din fosta platformă Tractorul din Braşov. Această tranzacţie a ridicat valoarea tranzacţiilor din primul semestru la 124 mil. euro, în linie cu performanţele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2010 şi 2011. Pe de altă parte, volumul este egal cu cel înregistrat în întreg anul 2009", se arată în cel mai recent raport realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Capacitatea băncilor de a împrumuta a rămas redusă în 2012, cu impact direct asupra activităţii de investiţii. Condiţiile de pe piaţă continuă deci să fie dificile pentru investitorii care vor să investească capital în România şi pun presiune pe profiturile obţinute de dezvoltatori în cazul unui exit.
Cea mai mare tranzacţie din acest an a fost achiziţia complexului de birouri City Business Centre din Timişoara de către fondul de investiţii sud-african NEPI.
"Sectorul de retail continuă să fie atractiv pentru potenţilaii investitori, susţinut de o creştere a consumului în primul semestru. România deţine a treia poziţie în UE după creşterea consumului, cu un avans de 5,9%. În acelaşi timp, în trimestrul al doilea randamentele pe pieţele de birouri, retail şi industrial s-au menţinut constante faţă de trimestrul anterior. Astfel, la birouri randamentul este în jurul