Anghinarea este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru tratarea bolilor de ficat, a tulburărilor biliare, fiind indicată şi în reglarea colesterolului.
Substanţele active din frunzele de anghinare sunt cinarina (care dă gustul amar), insulina, sărurile de potasiu şi de magneziu, substanţele flavonoide şi polifenolii. Datorită acestora, preparatele din anghinare stimulează secreţia biliară, au acţiune diuretică şi scad nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Protejează ficatul
Ceaiul de anghinare este indicat în insuficienţă hepatică, ciroză hepatică, hepatită cronică şi calculi biliari. La 300 ml de apă clocotită se pun două linguriţe de frunze de anghinare uscate şi mărunţite. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Prima doză de ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol, iar celelalte cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul începe cu 50 ml, crescând progresiv până la 100 ml la o masă. Cura durează 20-30 de zile.
Detoxifică organismul
Ceaiul de anghinare are un puternic efect diuretic, fiind indicat în afecţiunile renale cronice. Anghinarea favorizează eliminarea ureei şi a substanţelor toxice de la nivelul rinichilor şi ficatului. Ceaiul este un bun adjuvant în hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Datorită insulinei conţinute, este recomandat şi în tratarea diabetului zaharat.
Scade colesterolul
Frunzele de anghinare scad nivelul colesterolului „rău” şi îmbunătăţesc activitatea cardiacă. Dacă adaugi frunze de anghinare în alimentaţie, vei scăpa de grija colesterolului. În zona mediteraneană, anghinarea este macerată în ulei de măsline şi este folosită pentru tratarea afecţiunilor biliare şi hepatice.
Tratează guta
Datorită faptului că ajută la eliminarea acidului uric, anghinarea este de ajutor în tratamentul gutei. Poate fi consumată în salate în orice cantitate, pentru că nu conţine decât