* Interviu cu domnul Gabriel Zbârcea,Managing Partner, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Reporter: Cum apreciaţi contribuţia actuală a privatizării în PIB-ul României?
Gabriel Zbârcea: Contribuţia privatizării în acest moment este aproape inexistentă, dacă ne raportăm la anii de glorie ai privatizărilor. Tentativele actuale de privatizare a unor societăţi par riscante în contextul unui climat incert, în care investitorii străini sunt în general rezervaţi în a lua decizii strategice pe termen lung. Totuşi, în cazul în care s-ar concretiza, s-ar putea atrage sume importante la bugetul de stat în acest an de ordinul sutelor de milioane de euro, chiar peste 1 miliard de euro.
Reporter: Consideraţi că procesul de privatizare din România a fost unul de succes? Ce beneficii/prejudicii am avut în urma procesului de privatizare?
Gabriel Zbârcea: Procesul de privatizare în România a fost un demers absolut necesar în contextul tranziţiei de la o economie centralizată la o economie de piaţă. Şi cu rezultate calificate la acel moment drept foarte bune de către forurile internaţionale. De altfel, paşii făcuţi în această direcţie şi implementarea cu succes a diverselor reforme ne-au asigurat locul în Uniunea Europeană. Sigur, poate fi discutabil dacă metodele de privatizare au fost cele potrivite, dacă procedura de selecţie a câştigătorilor a fost transparentă, dacă preţul de vânzare a fost corect ş.a.m.d.
Per ansamblu, ceea ce s-a întâmplat în România a reflectat voinţa politică de la acel moment, internă şi internaţională, cât şi experienţa noastră ca stat democratic. Sigur că au existat privatizări de succes, dar şi privatizări ce pot fi calificate drept eşuate. Mă refer la acele privatizări în care singurul obiectiv al cumpărătorului a fost valorificarea activelor societăţii privatizate şi nicidecum susţinerea şi creşterea producţiei prin investiţii în re