Reprezentanții AEP susțin într-un răspuns oficial trimis EVZ că au controlat, anul trecut, 1.241 de primării, adică aproximativ 40% din totalul acestora, iar în cazul persoanelor decedate care figurau pe listele electorale au dispus primarilor să facă urgent modificările necesare.
Pentru a clarifica situația persoanelor decedate care mai figurau încă pe listele electorale, EVZ a cerut conducerii AEP, singura instituție din România care are atribuții în verificarea veridicității listelor electorale, să ne transmită o situație clară cu privire la acest lucru. Răspunsul AEP primit de EVZ contrazice declarațiile pompoase ale unor lideri USL, care spuneau zilele trecute că pe listele electorale s-ar afla peste un milion de persoane decedate.
Potrivit AEP, în 2011 au fost controlate 1.241 de primării din totalul de 3.187, din care: 40 de primării municipale, 79 de primării orășenești, 6 primării de sector și 1.116 primării comunale. În urma acestor controale s-a constatat: 33.308 persoane decedate nu au fost radiate din listele electorale (7.754 fiind găsite în municipii, 2.865 în orașe și 22.698 în comune), 2 persoane care au renunțat la cetățenie mai figurau încă pe listele electorale, 1 persoană care și-a schimbat domiciliul mai figura pe lista electorală de la fosta locuință, în 649 de cazuri primăriile nu au reactualizat listele electorale în raport cu deciziile judecătoriilor.
Prin urmare, în urma controlului, la 40% din primariile din România, inspectorii AEP au găsit, anul trecut, 33.960 de persoane care nu trebuiau să figureze pe listele electorale. Această cifră este de 53 de ori mai mică decât cifra înaintată de USL, cea de 1,77 de milioane de persoane.
AEP: „Am recontrolat scoaterea morților de pe listele electorale”
Atribuțiile reprezentanților AEP constau în verificarea listelor electorale de la fiecare primărie din România și confrun