Fiind astazi ziua cand Curtea Constitutionala decide cine mai e Presedinte la Cotroceni si cat de constitutional este el, mai inainte de a afla aceasta decizie si spre a nu fi banuit de influenta autoritatii ei, incerc inventarul atributelor de genialitate caracterologica ale celui care a provocat tarasenia.
Jur ca nu glumesc: Ma exprim in fond ferindu-ma de actul formal procedural, nu incerc nici o ironie si fac afirmatiile la „indicativ”, asa cum a cerut gazetarilor presedintele interimar:
Omul in cauza are atribute de genialitate care ii vor fi recunoscute postum de catre toti nostalgicii politicilor perfectionate la Kremlin si Lubianka pentru „Hai la lupta cea mare / Sa vedem care pe care...”. Amintesc un singur caz relatat de Pavel Bajanov, ucrainean emigrat pe care Stalin a poruncit sa fie aruncat din trenul Paris-Nisa, dar a impins el pe altul si a apucat sa scrie o carte despre experienta sa in inalta functie de secretar, sef al cancelariei Biroului Politic PCUS exact in perioada in care Stalin prelua atributiile lui Lenin si, apoi, in cea cand isi consolida autoritatea totala.
Dupa ce l-au plans pe Lenin – scrie Bajanov – membrii politbiro au convocat comitetul central pentru a-i confirma pe ei in continuare si pe Stalin ca secretar general. Acesta s-a aratat a proceda foarte democratic spunandu-le celor intruniti din republici si gubernii ca vor primi buletine de vot cu numele respective, dar ei sunt liberi sa faca orice alta propunere. Cu o mica precizare tehnica (adica procedurala): Nu numai sa taie, ci sa taie adaugand alt nume. Buletinele care vor avea numai taieturi se anuleaza. Cele care propun alt nume sunt valabile. Si, bucuros de succes, a pastrat in biroul sau, la Kremlin, acea colectie de buletine de vot care i-au confirmat impunerea absoluta a politicilor pe care le incepea. Bajanov era mana lui dreapta si executantul de can