Sunt cântece care inspiră patriotism și mândrie și se răsună la mai toate competițiile sportive internaționale, fie la început, fie în momentul decernării medaliilor. Însă puțini știu că în spatele unor imnuri celebre se ascund povești ciudate și chiar surprinzătoare.
De la revoluție la risc
Imnul francez, "La Marseillaise", a devenit probabil cel mai cunoscut imn de pe fața Pământ datorită ritmului său alert.
După ce a fost compus în 1792, imnul s-a răspândit cu rapiditate în toată Europa, din Grecia până în Rusia, fiind "motorul" revoluțiilor. De altfel, "La Marseillaise" a fost intonat recent, în timpul unor proteste din China, amintește BBC.
Compozitorul cântecului, Claude Joseph Rouget de Lisle, n-a mai reușit să mai scrie o altă piesă la fel de memorabilă. Disperat pentru a-și recupera faima, dar și pentru a face rost de bani, a început să scrie versuri. În muzeul lui din estul Franței se găsesc câteva versuri, însă jumătate din cuvinte sunt ascunse, fiind extrem de obscene.
Totuși, "La Marseillaise" a fost sursă de inspirație pentru multe alte imnuri, printre care cele ale Omanului și Zimbabwe-ului.
Același lucru se întâmplă și cu "God Save the Queen", imnul Marii Britanii, care a fost preluat de Liechtenstein, având, bineînțeles, alte versuri. Spectatorii meciului Anglia - Liechtenstein au fost puțini confuzi când au fost intonate ambele imnuri înaintea partidei de fotbal.
Imnul omului sărac
Cu siguranță, vă întrebați câți bani ia un compozitor pentru a compune un imn de țară? Puțini, chiar foarte puțini.
De exemplu, George Kakoma, cel care a compus imnul Ugandei, a dat în judecată guvernul țării pentru pierderea drepturilor de autor. În 1962, el a fost plătit cu 2,000 de șilingi ugandieni, echivalentul a 78 de cenți USD.
Un alt caz este cel al lui Dusan Sestic, cel care a scris imnul Bosniei. El a fo