Lichiditatea pieţei Sibex din pen-ultima zi a săptămânii a fost una mult mai bună comparativ cu ziua precedentă. După numai jumătate de şedinţă volumul era cu aproape 26% mai mare decât cel din întreaga zi anterioară. Practic, la ora 16.30, numărul contractelor era de peste 4700 iar valoarea acestora se situa la 56,5 milioane lei. Iniţial, evoluţia cotaţiilor a fost predominat "verde" dar după ora 15.00 au apărut corecţiile. Întoarcerea pieţei a determinat şi un val puternic de speculaţii mai ales pe derivatul ce urmăreşte preţul Dow Jones. De altfel, acesta este produsul care a ridicat nivelul transferurilor, trăgând practic piaţa după el.
La ora 16.30 se observau 3700 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie, reprezentând 78% din volumul total. Cotaţia indicelui s-a aflat, mai bine de cinci ore, pe plus, evoluând corelat cu futures-ul din SUA. Ulterior, evoluţia s-a întors cu 180 de grade, cotaţia de la Sibex intrând pe minus. Ca urmare, speculatorii estimau, la ora 16.30, o depreciere severă a cotaţiei indicelui, care pierdea 124 puncte şi valora 12.800 puncte. Oprirea tendinţei de creştere şi intrarea agresivă pe minus a avut loc după ce speculatorii au fost dezamăgiţi de comentariile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Acesta a declarat că statele care folosesc moneda comună trebuie să fie pregătite pentru activarea Fondului European de Stabilitate Financiară. El a mai adăugat, conform Bloomberg, că este necesară respectarea angajamentelor guvernelor ca şi condiţie de lupă împotriva crizei. La apariţia scăderilor a mai contribuit şi creşterea cererilor de ajutor de şomaj din SUA, chiar dacă aceasta a fost una sub nivelul prognozat.
O situaţie similară s-a consemnat şi pe segmentul valutar de la bursa sibiană unde, la aceeaşi oră, cotaţia monedei unice se deprecia cu 0,34% faţă de dolar, la 1,21910 USD, după ce iniţial înregi