„Oare dacă dau şi eu firma în judecată pentru că întârzie cu trei ani construcţia casei, scot nişte milioane?", îmi scria ieri pe o reţea de socializare o prietenă. S-a gândit că poate instanţele vor fi la fel de generoase cu ea, cum au fost cu soacra de 80 de ani a Ninei Cernat de la Curtea Supremă de Justiţie, despre care au scris ieri colegii mei Ion Preaşca şi Anastasia Nani.
Dacă o bătrână a „convins" magistraţii că o firmă îi datorează daune de 25 de milioane de lei pentru că a întârziat să finalizeze casa în care stă fecioru-său avocat şi noră-sa judecătoare, de ce n-aş reuşi şi eu să obţin măcar un milion, se întreba, mai în glumă, mai în serios, prietena mea? Pentru că nu faci parte din sistem, dragă, e simplu. Sistemul face dreptate doar celor aleşi, adică la ai săi. În Republica Moldova, dacă nu eşti din casta zeiţei Themis şi nici rudă cu vreunul din cei care au în mâini balanţa şi sabia, ai puţine şanse să te alegi cu o decizie de judecată corectă, darămite cu una care să te facă gospodar milionar peste noapte.
Lăsând gluma la o parte, mă întreb, oare ce va urma după dezvăluirile publicate de „Adevărul"? Se va autosesiza Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia Naţională de Integritate, Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală? Ar avea multe de investigat. Începând de la sursele de venit ale misterioasei soacre, locul de domiciliu al cuplului Cernat/Rusu (care, oficial, conform declaraţiei de avere a judecătoarei, trăieşte sub cerul liber, neavând niciun imobil) şi până la modul cum au înfăptuit justiţia magistraţii de la Judecătoria Centru şi cei de la Curtea de Apel Chişinău. Oare ce argumente imbatabile şi probe incontestabile le-a adus pensionara de 80 de ani încât aceştia i-au făcut ATÂTA dreptate?!
Ori şi de această dată sistemul va funcţiona perfect, adică îşi va proteja oamenii? Domnule ministru al Justiţiei, cr